İletişim
Writer

Bilge PEKMEZLİ

AksirÇevir

Aksir oyununun ilk defa hangi yüzyılda oynandığı bilinmemektedir. Oyun Antalya-Alanya çevresinde yörüklerin oynadığı bir oyun olarak bilinmektedir. Oyunu oynayan yörükler Kara Boynuzlar Yörükleri'dir.

Oyun üç bölümden oluşmaktadır. Oyun sahası düz bir zemin ya da düz bir alan olmalıdır. Oyun sahasının bir köşesine "kale" olarak bir daire çizilir. Tek ayak ve tek el ile oynanan bir oyundur. Birinci bölüm oyuna adını veren ''Aksir'' bölümüdür. İkinci bölüm ''Gırış Gelin'' bölümü, üçüncü bölüm ise ''Güreş'' bölümüdür. Başlangıçta iki takım oluşturmak için takım kaptanı seçimi yapılır. Takım kaptanına ''baş elli'' denir. Elli burada oyuncu anlamında kullanılır. Bu seçim atışma ile gerçekleştirilir. Kale tarafındaki takıma ''kale takımı'' diğer takıma ise ''Gelin Takımı'' denir. Gelin takımında temsili bir gelin seçer. Gelin kaleden geçerse gelin takımı bir sayı alır. Gelin geçemezse kale takımı bir sayı alır. Gelin takımı daha fazla sayı alırsa o bölüm biter. Aksir bölümü tamamlanmış olur. Gırış gelin bölümünde ise bireysel mücadele edilir. İki takım karşılıklı oturur. İki takım kaptanı da sırayla birer oyuncu çıkarır.  Oyuncular bir eli ile havaya kaldıracağı ayağını tutar. tek ayak üzerinde zıplayarak rakibini düşürmeye çalışır bu sırada havada tuttuğu ayağını bırakmaması gerekir. Gırış gelin bölümünde hangi takım oyuncusu yenilmezse o takım kazanır. Güreş bölümünde ise baş elliler tarafından oynanır. Kazanan tüm oyun galibi olur. Antalya ve çevresinde oynanan oyun kız ve erkek çocuklar tarafından oynandığı gibi yetişkinler tarafından da oynanır (Özdemir, 1997: 501-502; URL-1).

Oyun grup çalışmasını destekler, koordinasyon becerisi sağlar ve tek el ve ayak ile oynandığı için dikkat ve denge gerektirmektedir. 

KAYNAKLAR

Özdemir, Nebi. (1997). Türk Çocuk Oyunları 1. Cilt. Ankara: Akçağ Yayınları.

URL-1: Alanya İncekum Kültür Derneği - https://www.youtube.com/watch?v=Szl8pnwRRlY (Erişim tarihi: 03/01/2023).


MADDE YAZARI

Bilge PEKMEZLİ

ISBN

978-625-99966-0-8