İletişim
Writer

Büşra Baysal

Eski Minder OyunuÇevir

Eski Minder oyununun ilk defa ne zaman oynandığı bilinmemektedir. Oyun adını içinde geçen tekerlemeden almıştır. Oyunda geçen ''heykellik'', ''mankenlik'' gibi benzetimlere bakıldığında, bu oyunun yakın zamanda oluşturulduğu söylenebilir. Oyun ''Güzellik mi? Çirkinlik mi?'' adı ile de bilinmektedir.

Oyun kapalı veya açık mekânda oynanır. Oyun Anadolu'nun hemen hemen her bölgesinde oynanmaktadır (Karaca, 2021: 219). Oyunun oynanması için en az üç oyuncu gereklidir. Kişi sayısı arttıkça oyun daha eğlenceli hâle gelecektir. Eski Minder oyunu genellikle kızlar arasında her yaş grubundan çocukla oynanabilir (Gürbüz, 2017: 327;  Ünal, 2021: 337).

Oyunda ebe olacak kimse sayışmaca yoluyla seçilir. Ebe seçilen kişi diğer oyuncuların oluşturduğu dairenin içine geçerek yere çömelir ve yüzünü arkadaşlarını görmeyecek şekilde kapatır. Daireyi oluşturan oyuncular ‘’Eski minder, yüzünü göster. Göstermezsen bir poz ver. Güzellik mi, çirkinlik mi? Havuz başında, heykellik mi, mankenlik mi? Hangisi ya da sen söyle. ’’ diye tekerleme söyleyerek döner. Tekerleme bitince ebe oyuncu güzellik, çirkinlik, heykellik ve mankenlik seçeneklerinden bir tanesini seçer. Daireyi oluşturan oyuncular, ebe neyi seçmişse ona benzemeye çalışır. Bu esnada hareket edilmemesi gerekir. Ebe oyuncuların hareketsiz durduğunu görürse çeşitli şekillerde oyuncuların hareket etmesini sağlayacak şeyler yapabilir. İlk kim hareket ederse veya ebenin seçtiği durumu en güzel kim yapıyorsa ebe, yerine onu seçer. Eski minder seçilen kişi olur. Oyun bu şekilde devam eder.

Çocuk bu oyunda, ritim tutup oyunun tekerlemesini söylerken farklı işleri aynı anda yapabilme yeteneğini kazanabilmektedir. Oyun aynı zamanda, çocuğun hayal gücünü sergileme fırsatı sunması dolayısıyla oyuncuların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmasına, içinde bulunan tekerleme dolayısıyla dil yetkinliğini geliştirmesine, planlama ve mukayese yeteneğini geliştirmesine yardımcı olur. 

KAYNAKLAR

Gürbüz, Duru Özden (2017). ''Yapısal ve İşlevsel Açıdan Afyonkarahisar Çocuk Oyunları''. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Karaca, Yaren (2021). ''Çelikhan İlçesi Aksu Köyü Örneğiyle Geleneksel Çocuk Oyunlarının Yapı ve İcrası''. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi (UHAD). C.4, S.7, 215-235.

Ünal, Gülten (2021). ''Çocuk Oyunlarının Bilişsel Gelişime Etkileri ''Eski Minder'' ve ''Deve-Cüce'' Örnekleri''. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. S. 67, 332-345.



MADDE YAZARI

Büşra Baysal

ISBN

978-625-99966-0-8