İletişim
Writer

Dr. Öğr. Üyesi GÜLŞAH HALICI

GelinÇevir

Gelin Oyunu’nun ilk defa ne zaman oynandığı ve tarihinin kaçıncı yüzyıla dayandığı bilinmemektedir. Oyun adını konusundan almıştır. Gelin oyununda, kız çocukları kendi aralarında birini gelin seçerler ve bu gelini çiçeklerden yaptıkları taç ve kolyelerle süslerler. Eline çiçek demeti verilen gelin bir köşeye oturtulur. Daha sonra kızlar, aşağıdaki şarkı ve türküleri söyleyerek daire veya dümbelek eşliğinde dans ederler:

Ana moru ana, diksene donumu

Kıvırayım sana çifte telli oyunu


Kızılcıklar oldu mu?

Derelere doldu mu?

Gönderdiğin mektuplar

Yar elini buldu mu?

Mendili şanına,

Mendil verdim yanına,

Annem beni salmıyor,

Sevdiğimin yanına.


Kır belini Ali Dayı

Kır belini vay (tekrar)

Bir kilo buğday satalım

Ali Dayı’ya gömlek alalım

Kır belini Ali Dayı

Kır belini vay… (tekrar)

Bir kilo üzüm satalım

Ali Dayı’ya göbek atalım (tekrar)

Kır belini Ali Dayı

Kır belini vay… (tekrar) (İşçiler’den akt. Özdemir, 2006: 157).

Şanlıurfa ve Çevresinin Çocuk Oyunları başlıklı yüksek lisans tezinde Gelin oyunu şöyle verilmiştir: Oyun 8-12 kişiyle oynanılır. Oyunculardan biri sayışmaca ile “gelin“ seçilir. Oyuncular iki eşit gruba ayrılırlar. Oyun sahasına kale olarak bir daire çizilir ve burası kale kabul edilir. Gruplardan biri gelini ortalarına alarak kaleye doğru hareket ederler. Diğer grup buna engel olmaya çalışır. Oyundaki bütün oyuncular tek ayak üstünde sekerek hareket ederler. Ayağı yere değen oyuncu oyundan çıkar. Gelinin sekerek kaleye götürülmesiyle grup oyunu kazanır. Oyun bu şekilde devam eder (Karğın, 2018: 212). Oyun dil gelişimi, grup uyumu ve fiziksel denge konusunda çeşitli faydalara sahiptir.

KAYNAKLAR

Karğın, Dilek. (2018). Şanlıurfa ve Çevresinin Çocuk Oyunları. Ardahan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Özdemir, Nebi. (2006). Türk Çocuk Oyunları. Cilt II. Ankara: Akçağ Yayınları.

MADDE YAZARI

Dr. Öğr. Üyesi GÜLŞAH HALICI

ISBN

978-625-99966-0-8